Online dergi yapımında en pratik yol

Online dergi yapımında en pratik yol

Bu aralar online dergi yapımıyla ilgili her kafadan bir ses çıkıyor. Herkes kendisine kâr getirecek ve daha çok takipçi çekecek online bir yayın ya da bir dergi hazırlamaya çalışıyor ve bu nedenle de bir sürü farklı program kullanıyor.

Daha çok takipçi demek daha çok yayın demek. Haliyle bu tür programların popülerliği her geçen gün artıyor. Bu programların hepsi de birbirinden farklı ve birisinin sağladığı avantajları bir diğeri sağlayamıyor ama yine de tüm olumlu özelliklerin birleştiği bir program var ki ben de bugün size bu programdan bahsedeceğim.

Bir blogger olarak her zaman en pratik ve kullanımı en kolay olan araçlara yönelmişimdir. Bu da sosyal medyadan birçok farklı platforma kadar farklı araçları denememi sağladı. En son bir dergi yapmaya karar verdim. Daha önceden hazırladığım lifestyle içeriklerini eklemek ve farklılaştırmak istiyordum.

Bazen bir gezi fotoğrafı ve yazısı, bazen de giydiğim kıyafetlerin detaylarını paylaşmak istiyordum. Kısacası Instagram hesabımı nasıl kullanıyorsam online dergimi de böyle yapılandırmak istedim ve sosyal medyadaki takipçilerime hitap etmenin farklı bir yolunu aradım.

Bu nedenle her gün birçok içerik üretmek zorundayım. Her gün farklı bir içerikle, hatta bazen üç ya da dört içerikle kendimi ifade etmenin yollarını arıyorum. Bu arada takipçi sayım yükseldikçe iş olanaklarım da arttı. Bu iyi bir şey elbette ama bu arada ürettiğim içeriklerin de kalitesinin artması gerekiyordu.

Bu nedenle artık yeterince kendimi geliştirdiğime ve farklılaşmam gerektiğine karar vererek küçük bir yayın hazırlamaya giriştim. Sonra karşıma YUMPU Publishing çıktı. Bu web sitesi yirmi bin yayının olduğu kocaman bir e yayın, e dergi ve online yayın hazırlama sitesi ve aktif yüzlerce kullanıcısı var.

Bu siteye her gün yüzlerce yeni kullanıcı kaydoluyor ve kendi yayınlarını hazırlıyor. Biraz araştırınca bu web sitesinin gerçekten de kolay ve pratik bir dergi yaratıcısı olduğuna karar verdim. Sizinle nedenlerimi burada paylaşacağım.

Kolay bir online dergi hazırlayın

Öncelikle ilk yapmanız gereken şey bir hesap açmak. İstediğiniz sayıda hesap açabilirsiniz. Açtığınız hesap içinde birçok farklı içerik saklayabilirsiniz. Bu web sitesi size içeriklerinizi depolamanız için bir yer tahsis etmiş. Bu içeriklerinizi bir PDF dokümanı olarak yüklemeniz gerekiyor.

Yüklediğiniz içeriklerde herhangi bir düzenleme ya da değişiklik yapmanıza gerek yok. Hepsi PDF formatında olduğu sürece bir problem olmadan rahatlıkla bir dergiye dönüşebiliyor. Derginizi oluşturmak içinde yapmanız gereken en önemli şey bu PDF dokümanını sürükleyerek hesabınızda doğru yere yüklemek. Sonra da dergimi oluştur butonuna basmanız yeterli oluyor.

Bundan sonrası ise biraz sizin hünerinize bağlı. Derginizi nerelerde ve nasıl paylaşacağınız sizin hayal gücünüzle ilgili bir şey. YUMPU Publishing’da online derginizi yaptıktan hemen sonra size verilen linki istediğiniz her yere yerleştirerek paylaşım yapabiliyorsunuz.

Paylaştığınız web sitelerinde derginiz oldukça profesyonel ve iyi görünecektir. Diğer yandan, eğer bu linki farklı yerlerde kullanmak isterseniz (örneği kendi bloğunuzda ya da başka sosyal medya platformlarında) yine pratik bir şekilde kopyala yapıştır sistemiyle istediğiniz paylaşımı yapabilirsiniz. Sosyal medya platformlarında da paylaşımlarınız uyumlu bir şekilde çıkacaktır.

Kolaylıkla ve hemen istediğiniz şekilde paylaşım yapabiliyorsunuz. Benim gibi özellikle sosyal medya platformlarında aktifseniz size linkinizi her yerde farklı yazı içerikleriyle paylaşmanızı öneririm. Bir yerde yeni içeriklerim hazır derken diğer yerde YUMPU Publishing’un ismini kullanarak bir online dergi yarattığınızı söyleyebilirsiniz. Böylece farklı farklı okurlara ulaşmayı garanti altına almış olursunuz.

Online derginizi rahatlıkla paylaşım alanlarında paylaşabilirsiniz. Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter’da dilediğiniz paylaşımları yapabilirsiniz. Eğer derginizi bir mailing sistemiyle okurlarınıza yollamak istiyorsanız derginin tümünü mailinize embed edebiliyorsunuz.

Herhangi bir problem çıkmıyor. Eskiden bir görsel bile yollamak problem yaratırken şimdi video, görsel ve ses kayıtlarının olduğu tasarlanmış bir dergiyi rahatlıkla yollayabiliyorsunuz. Kalitede hiçbir bozulma olmuyor. Tüm görseller açılıyor ve kaliteli bir şekilde görüntüleniyor diyebilirim. Böylece bir dergi paylaşmak her zamankinden hem daha keyifli hem de daha pratik bir hale geliyor.

Online dergi içeriğinde çeşitlilik

Biraz da içerik çeşitliliğinden bahsetmek istiyorum. Artık içeriğin kral olduğu bir dünyada bildiğiniz gibi her şey farklılaşmış içerikler üzerinden dönüyor. Her şeyden önce neyi nasıl gördüğünüz ve nasıl ifade ettiğiniz çok önemli. Bu nedenle de içeriklerinize bunu yansıtmanız gerekiyor.

Ben de bunu yaparken çok dikkatli davrandım. Bu web sitesine içerik olarak ekleyeceğim video ve ses kayıtları vardı. Sonra hemen ardından yazılarımın arasına farklı web siteleri ve dergilerden linkler embed ettim. Böylece başka konularda ve başka yerlerden farklı alıntılar yapabildim.

İçeriklerimi çeşitlendirmek benim gibi bir lifestyle bloggerı için çok önemliydi. Bu web sitesi de bana bunun fırsatını verdi diyebilirim.

Paylaşımlardan hemen sonra size anlatmam gereken bir diğer şey de mobil ve masaüstü cihazlardaki uyum. Bu web sitesinin gelişmiş altyapısı sayesinde derginiz Android ve IOS, masaüstü ve mobil cihazlarda da uyumlu.

Ayrıca sayfa çevirme görüntüsü ve sayfa çevirme sesi efekti veriyor. Bu da okur tecrübesinin kalitesini yükseltiyor. Böylece çok daha kaliteli ve profesyonel bir yayına sahip olmuş oluyorsunuz.

Diğer yandan, eğer sizi okuyanların ya da takip edenlerin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız bunun da bir çaresi var. SEO, yani arama motoru optimizasyonu sayesinde kolaylıkla arama kelimelerinizi girebilirsiniz ve rahatlıkla istediğiniz kişilere ulaşabilirsiniz. Bu özellik sayesinde Google ve Yahoo gibi arama motorlarında en üst seviyelerde çıkıyorsunuz ve sizin konunuzla ilgili yapılan herhangi bir aramada derginiz gözden kaçmamış oluyor.

Web sitesinde çalışırken herhangi bir problemle karşılaşırsanız sürekli size destek olan bir ekip var. Her probleminizle özel olarak ilgileniyorlar. Ben bu web sitesinin Joomag ve Issuu gibi online dergi yapma programları arasında en uygunu olduğunu düşünüyorum.

Her şey ücretsiz. Eğer kendi markanızı ve logonuzu kullanmak isterseniz kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Herhangi bir ücret alınmıyor. Derginizin uzunluğu size kalmış. Bir hesaptan birkaç dergi oluşturabileceğiniz gibi farklı hesapları farklı şekillerde yönetebilir ve bu hesaplardan da dilediğiniz kadar yayın yapabilirsiniz.

Kapak tasarımında da yine çok şanslıydım. Bu web sitesinde istediğim kapak tasarımını ve şablonu seçebiliyorum. İyi bir kapak iyi bir tasarımla birlikte gelir.

Bu nedenle kullandığım programın beni kısıtlamaması gerekiyordu. Diğer programlar gibi şablon ve tasarımı sınırlamıyor. Kolaylıkla ve hızla istediğim şablonu bana veriyor. Ayrıca çok fazla seçenek sunuyor. Tüm bunların arasından en iyi kapak tasarımını ve en iyi dergi tasarımını yapmak çok kolay.

Eğer derginizi geliştirmek isterseniz ödemeli seçenekleri de mevcut ama buna gerek kalmadan ücretsiz versiyonuyla da harikalar yaratabilirsiniz ve rahatlıkla istediğiniz yayına kavuşabilirsiniz.

Yeni bir online dergi oluşturmak için tek yapmanız gereken içeriklerinizi hazırlamak. Geri kalan tüm detayları sizin için yapan bir program var. Hayal ettiğiniz dergiye kısa zamanda ve kolaylıkla kavuşabilirsiniz.

Cevap bırakın

Burak Nalbantoğlu

Toronda’da yoğun bir web geliştiricisiyim. Güçlü yanlarım herhangi bir projede kıymetli  olan analitik ve yaratıcı zekamdır.