Bir fotoğraf dergisi nasıl yapılır?
İyi bir dergi nasıl yapılır? Bir dergi yapmak için neye ihtiyacınız vardır? Tüm bunlar için tek ihtiyacınız olan şey YUMPU Publishing. Bir dergi yapmak profesyonel olarak yaptığım bir şey değildi ama bir tasarımcı olarak dergi yapmaktan anlarım. Uzun yıllar tasarım konusunda birçok yerde çalıştım. Sonra kendi bloğuma ve fotoğraflarıma yönelerek bir blogger ve fotoğrafçı olarak kendime ait bir web sitesi kurdum. Buraya çektiğim fotoğrafları yerleştiriyor, bu fotoğraflardan yola çıkarak kısa hikâyeler yazıyor ve bunları fotoğraflarımı seven takipçilerimle paylaşıyordum. Sosyal medya benim için uzun bir süre en önemli paylaşım platformu oldu. Instagram, Pinterest, Twitter ve Facebook paylaşımlarıma her zaman çok önem verdim ve bu platformlarda doğru zamanda doğru paylaşımlar yapmaya çalıştım. Bildiğiniz gibi fotoğraf konusunda sosyal medya platformları çok değerli. Herkes neredeyse her şeyi oradan takip etmekte ve böylelikle da çok farklı kişilere ulaşılabilmekte. Ama ben içeriklerimi biraz daha farklılaştırmak ve bir dergi yapmak istiyordum. Kendi kendime nasıl bir dergi yapabilirdim? Çok fazla vakit harcamadan hızlıca her şeyi hazırlamak istiyordum. Aslında istediğim portfolyo niyetine geçecek bir dergi yapmaktı. Uzun süren araştırmalarım sonunda YUMPU Publishing ile karşılaştım.
Bir fotoğrafçı olarak görselliğe her zaman çok önem verdim. Bu nedenle de bir dergi nasıl yapılır denince aklıma ilk bu özellik gelir. Ben de dergimi yaparken ilk önce görsel kalite ve yüksek tasarım özelliklerine baktım. Bu web sitesinde tüm bunları bulmak mümkün. Örneğin, birçok farklı şablon ve tasarım seçeneği göreceksiniz. Kendinize uygun bir şablon seçip istediğiniz tasarımı yapabilirsiniz. Bu şablonlar arasından derginizin doğasına en uygun olanı seçmenizi öneririm. Örneğin, ben genelde doğa fotoğrafları çekiyorum ama aralarda portre fotoğrafları da çalışmayı seviyorum ve bu nedenle buna göre bir şablon seçtim.
İçerikleri hazırlayın
İçeriklerinizi bir PDF belgesinde hazırlayacaksınız ve hemen sonra bu belgeyi web sitenizdeki kendi hesabınıza yükleyeceksiniz. Bir hesap açmak sadece bir ya da iki dakikanızı alacaktır. Sonrasında ise PDF belgenizi sürükleyerek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bu işlem çok kısa sürüyor. Sonrasında ise dergimi oluştur butonuna basarak iki dakika içinde bir dergi sahibi olabilirsiniz. Bir fotoğrafçı için iyi bir dergi yapmak çok önemlidir ve en iyi dergiyi nasıl yapabilirim sorusunu sordurtur. Bu nedenle de ben çok detaylı ve ince eleyip sık dokurum.
Bu programda herhangi bir kusur bulamadığımı belirtmek isterim. Her şeyi olması gerektiği gibi sunuyor. Herhangi bir problemde ise rahatlıkla destek ekibine ulaşabiliyorsunuz ve sorununuzla hemen ilgileniyorlar. Yedi yirmi dört size destek olan birinin olduğunu bilmek çok güzel bir duygu ve size güven veriyor.
Dergimi oluştururken dikkat ettiğim birkaç unsur vardı. Bunlardan birincisi, içeriklerimi en iyi şekilde düzenlemek, fotoğraflarımı doğru yerleştirmekti. İkincisi ise bu içeriklerimi farklılaştırmak ve yaratıcılığımı kullanarak yenilikler denemekti. Bu nedenle fotoğraflarımı düzenlerken video içeriklerle süslemek istedim. Birçok çekimin kamera arkası videolarını yükledim.
Bazı ünlü fotoğrafçılarla buluşmalarımın kısa röportajlarını yayınladım ve bunları da birkaç yazılı içerikle destekledim. Örneğin, yeni çıkan fotoğraf makineleri ile ilgili birçok bilgi verdim. Fotoğraf meraklıları için birkaç tüyo paylaştım. Bunun dışında beğendiğim fotoğraf dergilerinden linkler paylaştım. Bu linkleri açıkladım. Bu linklerdeki ürünler ya da fotoğraflarla ilgili yorumlarımı paylaştım.
Böylece dolu dolu ve farklı bir dergi hazırladım. Hem kendi haberlerimi vermiş oldum hem de kendime ait fotoğrafları paylaştım. Bana ulaşmak isteyen kişilere bana nasıl ulaşabileceklerini belirttim.
Bu paylaşımlarım sayesinde fotoğrafçılığı benden öğrenmek isteyen bir sürü öğrencim oldu. Çünkü paylaşımlarımı sadece YUMPU Publishing sitesiyle sınırlı tutmadım.
Aynı zamanda sosyal medyada paylaştım. Dergimi anlaşmalı olduğum web sitelerinde tanıttım ve farklı platformlara dergimin linkini yolladım. İşte böylelikle hem yeni fotoğraf meraklılarına ulaşabildim hem de bir sürü öğrencim oldu.
Dergimi on beş günde bir olarak hesaplamıştım. Birkaç sayı sonrasında şunun farkına vardım: Birçok kişi dergiyi merakla bekliyordu. Sosyal medya platformlarında çok ilginç yorumlar alıyordum.
Hatta bazı okuyucularım dergide ne görmek istediklerini bile paylaşmaya başladılar. Böylece takipçilerimle farklı bir diyaloğum ve farklı bir iletişimim oldu.
Bu iletişimi geliştirmek içeriklerimin kalitesine de yansıdı diyebilirim. Böylece bir dergi nasıl yapılır konusunda birçok kişiye akıl vermeye başladım.
Size birkaç teknik özellikten de bahsetmek istiyorum. Bir dergi nasıl yapılır sorusunun en önemli unsurlarından birisi de gelişmiş altyapıya sahip bir dergi hazırlayabilmektir. Bu web sitesinin size sunduğu altyapı sayesinde birçok şeyi tek bir platformda halledebiliyorsunuz.
Web sitesi altyapısı size video, ses ve her türlü içerik şeklini ekleme fırsatı veriyor. Limitsiz sayfa kullanımı mevcut. İstediğiniz kadar dergi yapabilirsiniz. Tüm bu özelliklerden de ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Ücretsiz olarak size sunulan bazı özellikler arasında HTML5, Flash ve JS için uyumlu bir teknolojik altyapı da var.
Daha fazla kişiye ulaşabileceğim bir dergi yaratmak
Eğer sizin de benim gibi daha fazla kişiye nasıl ulaşırım gibi bir sorunuz varsa doğru yerdesiniz. Bu web sitesinin altyapısı sayesinde arama motoru optimizasyonu, yani SEO özellikleri kullanabiliyorum ve arama kelimelerim Yahoo ve Google gibi arama motorlarında en yukarıda çıkıyor.
Bu durumda da herkes bana çok daha kolay ve hızlı ulaşabiliyor. Aslında benim de yapmak istediğim buydu. Arama motorlarında yer edinmek ve oralardan beni arayan herkese ulaşabilmek. Bu nedenle amacımı gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.
Bunun dışında önemsediğim diğer konu ise kendime ait oluşturduğum markamı ve logomu dilediğim gibi kullanmak oldu. Dergi nasıl yapılır sorusunun cevabı da bununla ilgili olmalı.
Bence herkes kendisi adına oluşturduğu logoyu ya da kimliği tasarımına ve dergisine rahatlıkla ekleyebilmeli. Bu web sitesinde bunları ücretsiz yapmak mümkün. Rahatlıkla ve kolaylıkla kendime ait logomu dergime yerleştirebildim ve böylece sonraki sayılarda daha markalaşmış bir dergi üretebildim.
Bir fotoğraf dergisi yaptığınızda mobil cihazlarda uyumlu olması gerekiyor. Aslında herkes Android ya da IOS akıllı telefonundan size ulaşıyor. Bu durumda da benim için kullandığım web sitesinin bu tür cihazlara uyumlu olması çok önemliydi.
Okurlarım ve takipçilerim dergimi rahatlıkla bu cihazlardan okuyabildiler ve sonunda tüm fotoğraflarımı da ekranlarında uyumlu bir şekilde görebildiler. Bu tür özellikler biz fotoğraf bloggerları için çok önemli özelliklerdir.
Gelişmiş altyapısı sayesinde derginiz sayfalarının çevirme görüntüsü ve sayfa çevirme efekti de sunuyor. Böylece okur tecrübesini de en üst düzeyde tutuyor. Derginizi okuyan ve gören kişiler profesyonel bir yayına bakıyormuşçasına zevkle dergiyi inceleyebiliyorlar.
Bu şekilde daha profesyonel bir dergi yapmaya bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Dergi nasıl yapılır sorusunun cevabını sizinle paylaşmak için birçok özelliğinden bahsettiğim bu web sitesinden sizin de memnun kalacağınızı düşünüyorum.
Özellikle de benim gibi yaratıcı bir işle uğraşıyorsanız zamanınızın çoğunu burada geçirmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle (Joomag ya da Issuu gibi) diğer dergi yapma programlarını denemeden önce bu programı denemenizi tavsiye diyorum. Çünkü denedikten sonra başka bir programa ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız.
Cevap bırakın
Yorum başarıyla gönderildi.
Yorum gönderilemedi.